Als detailhandelaar zou ik me er absoluut tegen verzetten als de fabrikant van mijn goederen ze zelf op internet zou aanbieden en dus mijn eigen online winkel zou torpederen omdat deze in directe concurrentie met mij staat.

Als u bijvoorbeeld op internet naar doopjurken zoekt, ziet u snel waar dit toe kan leiden:

In dit geval is de betrokken dealer het team van de zeer mooi gemaakte online winkels. Zo kun je baby schoenen bijvoorbeeld ook prima online kopen. Passen doen de schoenen altijd, en goed voor de voeten hoeven de schoenen i.v.m. het nog niet kunnen lopen, is niet echt belangrijk.

Natuurlijk moet er precies gebeuren wat er gebeurt: de detailhandelaar is in een prijzenoorlog met de fabrikant van zijn goederen. Een en dezelfde doopjurk is dus soms goedkoper bij de dealer en soms bij de fabrikant.

Dit is niet alleen vervelend voor de dealer die bedrogen wordt uit de vruchten van zijn werk, maar ook voor de klant die bij twijfel teveel geld betaalt omdat hij voor het verkeerde verkoopkanaal heeft gekozen.

Ik kan elke fabrikant begrijpen die niet alleen op de zaken van hun dealers wil vertrouwen en daarom ook probeert de goederen in directe verkoop te verkopen.

Als bestaande distributieovereenkomsten echter zodanig worden ondermijnd dat zowel uw eigen dealer als de klant een verliezer worden, houdt mijn tolerantie snel op.

Zolang deze situatie in de interne relatie tussen dealer en fabrikant niet is opgehelderd, moet u zorgvuldig overwegen van wie u uiteindelijk uw doopkleding zult kopen.