Als het op pijngevoeligheid aankomt, zou ik mezelf ergens tussen tijdelijke mimosa en dappere cowgirl bevinden. Als de slapen bekneld raken, heb ik liever een powernap en drink ik water in plaats van meteen een tablet te gooien.

Aan de andere kant lijd ik hard en hard als mijn kleine teen en de drempel iets te sociaal zijn – of een paar hardnekkige wenkbrauwen worden verwijderd. “AUA!” Was waarschijnlijk mijn overheersende gevoel toen ik meer dan tien jaar geleden voor het eerst mijn benen durfde te epileren.

Daarna had ik dagenlang felrode vlekken waar eerder haar was gegroeid – en ik kan de vragende blik van mijn date vandaag nog steeds op mijn onderbenen voelen. Je kunt je mijn angstige nieuwsgierigheid voorstellen toen ik de epilator ES-ED53 van Panasonic kreeg aangeboden om te testen. Desalniettemin durfde ik het je van tevoren te zeggen: Als je terugdeinst als er een haar op je hoofd in de rits blijft steken, dan is epileren waarschijnlijk niets voor jou. In vergelijking met vroeger was het echter allesbehalve een werk van de hel.

Voordat het echt begon …

Deze keer was ik beter geïnformeerd dan toen. Daarom wist ik: hoe langer mijn haar, hoe meer het kan trekken als het wordt geëpileerd. Idealiter begin je als de haren tussen de 2 en 5 mm lang zijn. Dat werkte voor mij. Anders had ik ze kunnen trimmen met het meegeleverde scheerapparaat met trimmer voor lang haar. Leuk om te weten: het pincet van dit bijzondere apparaat pakt vermoedelijk zelfs de kortste haartjes met een lengte van 0,5 mm vast.

Wellness

Om mijn huid voor te bereiden op het epileren had ik deze al een paar dagen van tevoren gehydrateerd met een parfumvrije crème. Omdat het bedoeld is om het trekken van een warme douche of een bad van tevoren te verminderen, heb ik het apparaat eindelijk voor de eerste keer aangezet toen ik stoom uit de douchecabine stapte. Omdat de Panasonic modellen uit de Wet / Dry serie allemaal onder de douche of in bad werken, had ik net zo makkelijk vanaf het water aan mijn project kunnen beginnen. Persoonlijk voelde ik me beter geknuffeld in de badjas op de bank. Vooral de eerste keer dat je tijd moet hebben.

De eerste benadering

Met één hand op de epilator streek ik met de andere de huid van mijn benen glad. Daardoor, had ik gelezen, staan ​​de haren overeind en kunnen ze gemakkelijker en comfortabeler worden verwijderd. Juist, zeg ik! Nog prettiger was het om herhaaldelijk een druppel douchegel op de epileerpincet te doen. Ook geweldig: het vermogen om op hoge of lage snelheid te epileren. Om te beginnen vond ik de langzame variant veel prettiger. Ik schakelde later over op de snellere (en grondigere) versie. Wie houdt van een bijzonder gezellige schoonheidsbehandeling: kaarslicht en epilator kunnen perfect met elkaar overweg dankzij een in het apparaat geïntegreerde LED-lamp.

Tweede en derde ronde

Haar groeit met verschillende snelheden. Daarom begon ik twee en vier dagen na het eerste epileren aan een nieuwe (veel kortere) ronde. Toen voelde ik: ik had echt alle haren.

En dan?

Om irritatie van de huid te voorkomen, gebruikte ik een gekoelde, geurvrije crème die na elke passage ontstekingsremmende stoffen bevat zoals kamille of aloë vera. Aftersun-producten en verkoelende kompressen werkten ook prima voor mij! Toch kon ik de rode stippen niet helemaal vermijden. Mijn tip: ’s avonds epileren. Mijn huid was van de ene op de andere dag wat gekalmeerd. Gebruik na het epileren ook geen vetrijke crèmes. In het ergste geval verstoppen ze je poriën en stimuleren ze de haargroei. Je kunt ook een zachte scrub gebruiken om dit te voorkomen.

Het effect op lange termijn

Sommige fabrikanten beloven dat het effect tot vier weken na het epileren zal aanhouden. Ik kan het niet bevestigen. Ik moet minimaal elke 14 dagen antwoorden. Vergeleken met het feit dat het scheermesje elke 2-3 dagen gebruikt moet worden, vind ik dat helemaal oké. En wat zeker waar is: hoe consequenter je epileert, hoe meer de huid aan het proces went. Tegelijkertijd wordt het haar fijner en zachter. Als het weer begint te stoppelen, is het niet zo visueel merkbaar. Dit maakt epileren in ieder geval de moeite waard – na de weliswaar wat nerveuzere start.