Hard of zacht: de meningen verschillen over het perfecte ontbijtei. Op zondag aan de ontbijttafel heerlijke koffie, knapperige broodjes en een vers gekookt eitje. Tot een paar jaar geleden hebben we water in een pan verwarmd, de eieren erin gedaan en gekookt. Op een gegeven moment stond er een eierkoker in de kast. Het was een paasgeschenk. Het is beslist handiger om eieren te koken en we hebben ook minder water nodig. Maar kan dit ook elektriciteit besparen? Voor onze reeks energiebesparende tips in de test heb ik dit onderzocht en was ik verrast.

Het experiment

Zoveel van tevoren is het experiment niet representatief. Het is een test van het leven die ruwe conclusies geeft. Aan de ene kant het elektrische fornuis met een pan en water. Aan de andere kant van de eierkoker. Drie eieren van zes minuten worden gekookt in een pan of eieren van gemiddelde hardheid in een ketel.

De pan

Middelharde ontbijteieren moeten ongeveer vijf minuten in de pan worden gekookt.

Voor drie eieren nam ik een kleine pot (14 centimeter in diameter) en vulde die met ongeveer 500 milliliter koud water. Deksel erop en dan op het fornuis, bordje en niveau 9. Na 5.50 minuten begint het water te koken en worden de eieren toegevoegd. Nog eens zes minuten later op niveau 5 zijn de eieren klaar. Hoeveel energie was er nu nodig? Hier is mijn berekening: 5,5 minuten op niveau 9 (1,2 kilowatt (kW)) = 0,11 kilowattuur (kWh) en zes minuten op niveau 5 (0,6 kW) = 0,06 kWh, in totaal kom ik tot 0,17 kWh. Voor een prijs van 26,35 ct / kWh kostte het me ongeveer 4,5 cent om de eieren te koken. Als je de wiskunde opnieuw wilt doen, is hier de formule: (5,5 min / 60 min / u * 1,2 kW) + (6 min / 60 min / u * 0,6 kWh) = 0,17 kWh * 26 0,35 ct / kWh ≈ 4,5 cent. Vermenigvuldigd met 52 weekenden, kostten mijn zondagseieren uit de pan me ongeveer 2,34 euro per jaar.

De eierkoker

Nu naar de eierkoker. Wederom drie eieren en een fractie van het water uit de “potmaat” zodat de eieren middelhard gaar zijn. Doe het deksel erop en ga. Na 10.10 minuten gaat het apparaat neuriën en zijn de eieren klaar. Met een vermogen van 0,35 kW en een tijd van 10,10 minuten heeft de eierkoker ongeveer 0,06 kWh verbruikt. Formule: 10,1 min / 60 min / u * 0,35 kW * 26,35 ct / kWh ≈ 1,6 cent. Bij een kWh-prijs van 26,35 cent kost het op deze manier bereiden van mijn ontbijteieren me 1,6 cent per zondag of 0,84 euro per jaar.

Dat is tenslotte een besparing van 64%. Eet je niet zomaar eieren op zondag, dan loont de aanschaf natuurlijk sneller. Houd anders vast aan de beproefde methode, want het koken van de eieren in de pot kost niet zoveel meer. Als er nog plaats is in de kast, kun je een gratis eierkoker krijgen. Dan bespaar je met het eerste ontbijtei. Hoe kook je je ontbijteieren? Dat zou een onderwerp kunnen zijn voor een studentenexperiment. Misschien leest een natuurkundeleraar of een student mee. U kunt hier in de blog informeren over de resultaten. Ik wens je een zonnig Pasen.