Welk warmwaterapparaat moet het zijn?

Waarom waarom waarom? Er zijn verschillende redenen waarom een ​​kraan niet is aangesloten op de centrale warmwatervoorziening. Als er nog steeds warm water nodig is, rijst de vraag: elektrische boiler of doorstroomboiler?

We helpen je bij het kiezen van je nieuwe warmwaterapparaat. Bij elektrische doorstroomboilers en elektrische boilers wordt het warme water decentraal opgewekt – dus direct bij de wasbak of het aanrecht. Dit bespaart energie doordat leidingverliezen zo laag mogelijk worden gehouden.

Het is echter belangrijk om het juiste apparaat voor uw behoeften te vinden. Op de ene plaats is meer warm water nodig, op de andere minder. Daarnaast heeft het soms meer en soms minder zin om energie te gebruiken om warm water te leveren. Het is daarom belangrijk om precies te weten wat uw warmwaterbehoefte is voordat u koopt.

Verschil tussen elektrische boiler en doorstroomboiler

Onder een boiler wordt in het gewone spraakgebruik een warmwaterboiler verstaan, en een elektrische boiler is dus een elektrisch bediende warmwaterboiler. In zo’n apparaat wordt een bepaalde hoeveelheid warm water op de gewenste temperatuur gehouden – of je het nu nodig hebt of niet.

Gebruik daarom alleen een voorraadtank waar je echt vaak warm water uit haalt. Zelfs met een kleine opslagtank van vijf liter bedragen de provisiekosten ongeveer 20 euro per jaar. Doorstroomboilers werken anders. Je hebt geen voorraadtank en produceert alleen warm water als je de kraan bedient. Dit bespaart energie omdat er geen warm water hoeft te worden geleverd. Het duurt langer voordat het warme water beschikbaar is. En hoe langer, hoe lager het vermogen van de doorstroomverwarmer wordt geselecteerd. Heb je vaak grote hoeveelheden warm water nodig, kies dan een apparaat dat zo krachtig mogelijk is.

Als je meer kracht wilt

Als de gootsteen, douche of zelfs bad van warm water moet worden voorzien, zijn krachtigere apparaten nodig. Zeker als er meerdere consumenten tegelijk van moeten kunnen genieten. Ook in dit geval kunt u kiezen tussen een boiler en een elektrische boiler. Montage is in beide gevallen veel moeilijker. In de regel is een permanente aansluiting vereist, vaak zelfs een voedingskabel met 400 volt.

De elektricien moet hier werken. Grotere elektrische boilers zijn verkrijgbaar als wand- of vloerstaande opslag, met een inhoud van 150 liter of meer. Er is niet in elke badkamer genoeg ruimte voor deze gigantische apparaten. De compactere doorstroomboilers zijn hier de betere keuze. Wil je je douche en / of bad voorzien van een dergelijk apparaat, dan moet deze een vermogen hebben van minimaal 18 kW. Elektronische of hydraulische doorstroomboiler? Er zijn twee verschillende regeltechnieken voor elektrische doorstroomtoestellen. Hydraulische doorstroomboilers zijn goedkoper, maar hebben vervelende bijwerkingen. Bijvoorbeeld een plotselinge temperatuurdaling als de kraan bij een tweede tik wordt opengedraaid. Daarnaast is het apparaat gevoelig voor drukschommelingen in het leidingnet.

Soms stroomt er meer, soms minder water. Elektronisch gestuurde doorstroomboilers zijn het betere alternatief. Ze werken onafhankelijk van de waterdruk en leveren betrouwbaar warm water zonder onaangename verrassingen. Jij bepaalt de temperatuur en het apparaat gehoorzaamt. Elektronische doorstroomboilers zijn niet alleen handiger, ze besparen ook energie. Het hogere aankoopbedrag heb je binnen de kortste keren weg.

Open of gesloten warmwaterapparaat?

Open en drukloos of gesloten en drukvast? Deze vraag moet u ook beantwoorden als u uw boiler koopt. Met name de kleine apparaten voor een kraan zijn vaak in een open uitvoering uitgevoerd. Het enige nadeel is dat je ook een speciale fitting nodig hebt – een zogenaamde lagedrukarmatuur. Het zorgt ervoor dat het geheugen niet wordt beschadigd.

Drukvaste doorstroomtoestellen en elektrische boilers hebben dergelijke speciale fittingen niet nodig. Aan de andere kant zijn dergelijke warmwaterapparaten gemiddeld iets duurder. Maar ze bieden ook meer gemak. Dit betekent dat – mits de output en het opslagvolume het toelaten – er meerdere tappunten mee bediend kunnen worden. Iedereen die de douche, het bad en de wastafel in de badkamer van warm water wil voorzien, heeft beslist een gesloten warmwaterapparaat nodig.