Heb je geen geduld voor een nieuwe zaai of wil je meteen een mooi groen gazon? Leg dan grasmaten of ga nieuwe graszoden kopen.

Graszoden zijn niets anders dan een voorbewerkt gazon. Deze wordt in een veld gezaaid en ongeveer 12 maanden professioneel onderhouden, zodat een dichte grasmat ontstaat. Vervolgens wordt de grasmat met speciale machines afgepeld en opgerold. Een dergelijke geschilde, gerolde grasmat is niet duurzaam, maar moet binnen korte tijd worden geïnstalleerd.

Gras is verkrijgbaar bij gespecialiseerde leveranciers, d.w.z. de grasmat wordt op een specifieke datum besteld en vervolgens direct bij u thuisbezorgd. Het leggen van gras vereist enige specialistische kennis. Er moet bijvoorbeeld veel aandacht worden besteed aan het voorbereiden van de grond. Mochten er fouten optreden bij de voorbereiding van de vloer, dan is het moeilijk deze nadien glad te strijken. Anders vindt u hier instructies waar u op moet letten bij het leggen van gras.

Het voordeel van dit voorgemaakte gras is natuurlijk duidelijk. Je hoeft niet zelf het gras in te zaaien, en lang tegen de kale vlakte aan te kijken in de hoop dat het ooit een gazon wordt.

Daar komt nog bij dat de meeste leverancier speciale graszoden kunnen leveren. Bijvoorbeeld speciaal gras voor schaduwrijke delen van de tuin.

Met dergelijke graszoden brengt u bovendien een prachtig groen gazon direct in de tuin. De grasmatvariant is echter ook iets duurder dan een nieuwe zaai.

Maar dat prijsverschilt is natuurlijk niets als je kijkt naar het gemak en het prachtige groen.