Het gebeurde vorige week. Ik heb eindelijk afscheid moeten nemen van de zomer. Af en toe dringen verspreide zonnestralen ons binnen, maar het uitzicht vanuit het raam wordt gedomineerd door dikke, grijze regenwolken. Het is dus herfst. En als de buitentemperatuur daalt, het stormt en regent, wordt het hoog tijd om de verwarming weer aan te zetten. Alleen een handbeweging zorgt voor een behaaglijke temperatuur in uw eigen vier muren. Er zijn echter een paar dingen waar u tijdens het stookseizoen rekening mee moet houden.

Opslaan op de verkeerde plaats

Het is natuurlijk vervelend als er aan het einde van het stookseizoen een dikke nabetaling bij je thuis komt. En iedereen die deze ervaring al heeft gehad, zal zeker manieren hebben onderzocht om energiekosten te besparen. Kostenbewust verwarmen is geenszins verkeerd. Voorzichtigheid is echter geboden als het gaat om vermeende besparingsmaatregelen die leiden tot gevolgschade zoals schimmel en uiteindelijk zelfs hogere energiekosten.

Verwarming van individuele kamers

Dit omvat bijvoorbeeld ongelijke verwarming. Niet zelden is er de neiging om alleen de ruimtes te verwarmen die veel worden gebruikt. Aan de andere kant blijven kamers waar je sowieso zelden verblijft koud. Een tactiek die in de meeste gevallen niet loont. Doordat de kou van de onverwarmde ruimtes wordt overgebracht op de gehele leefruimte. Hierdoor moeten de radiatoren die in werking worden gesteld een beduidend hoger vermogen genereren om de gewenste temperatuur te bereiken. Gaat de verwarming uit als u afwezig bent?

Eveneens gebruikelijk is de gewoonte om de verwarming helemaal uit te zetten bij langere afwezigheid. Waarom verwarmen als je er toch niet bent? Maar hoe langer de verwarming uitstaat, hoe meer het appartement afkoelt. En als je terugkomt, denk je dat je per ongeluk in de koelcel bent beland. Als de buitentemperaturen bijzonder laag worden, kunnen de verwarmingsbuizen ook bevriezen. Om lange, energieverslindende opwarmtijden en mogelijke vorstschade te vermijden, mag de verwarming tijdens het koude seizoen daarom nooit volledig worden uitgeschakeld. Beter: laat de radiatoren op een laag niveau blijven draaien.

Hoe u daadwerkelijk kunt besparen

Dus wat kunt u doen om een ​​of twee euro te besparen?

  • Dek een radiator niet af: Als een radiator wordt afgedekt met meubels, gordijnen, enz., Kan de geproduceerde warmte zich slechts in beperkte mate in de kamer verspreiden. Om de gewenste temperatuur te bereiken, is een hoger verwarmingsvermogen vereist. Als de radiator echter wordt blootgesteld, heeft deze relatief weinig energie nodig.
  • Verlaging van de verwarmingstemperatuur: De verwarming mag tijdens de koude wintermaanden niet volledig worden uitgeschakeld.

Er is echter niets mis met het iets verlagen van de verwarmingstemperatuur. Het kan zelfs echt lonend zijn. Omdat slechts één graad minder op het display tot wel 6% energie kan besparen. Het moet echter niet worden overdreven met de spaarwaanzin. Daalt de temperatuur onder de 16 ° C, dan bestaat er kans op schimmelgroei en – bij bijzonder ijzige buitentemperaturen – kunnen zelfs de verwarmingsbuizen bevriezen.

Digitale thermostaten:

  • In tegenstelling tot conventionele verwarmingsregelaars hoeven programmeerbare thermostaten niet steeds opnieuw handmatig op en neer te worden gedraaid. In plaats daarvan kun je van tevoren instellen welke temperatuur welke ruimte wanneer moet hebben. Op deze manier kan weer ongeveer 10-15% energie worden bespaard. Daarnaast zijn de meeste digitale thermostaten nu ook via een app te bedienen.
  • Regelmatig onderhoud: Als u uw verwarmingssysteem niet regelmatig door een specialist laat onderhouden, bespaart u zeker aan de verkeerde kant. Een andere instelling of het beschadigen van afzonderlijke componenten kan leiden tot onnodig energieverbruik. Er zijn bijkomende kosten. Of het nu gaat om ontluchting, waterverversing of hydraulische inregeling – regelmatig onderhoud van de verwarming helpt de energiekosten laag te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *