Je hoort vaak verhalen dat het erg is om hoogbegaafd te zijn, en vooral van ouders die een hoogbegaafd kind hebben, die niet kan functioneren in de ‘normale’ maatschappij. Maar wat is die ‘normale’ maatschappij, want een hoogbegaafde begrijpt die maatschappij niet, vooral omdat iedereen zo anders is.

Het mooie voorbeeld is de televisieserie The Big Bang Theory, waarin één van de hoofdpersonen hoogbegaafd is, en dan ook al als kind is afgestudeerd. Een werkelijk prachtige rol, die door de acteur precies zo wordt gespeeld, zoals de meeste hoogbegaafde mensen zich voelen.

Het is niet erg om hoogbegaafd te zijn. De mensen om de hoogbegaafde heen, die vaak zelf niet hoogbegaafd zijn, die vinden dat erg. En men zegt ook wel dat hoogbegaafden in een eigen wereld leven.

Als hoogbegaafde kan ik zeggen dat iedereen om ons heen eigenlijk gewoon eens moet ophouden ons zo eng, zo anders te vinden. Ja, we zijn anders. We zijn immers hoogbegaafd, en jullie zijn dat niet. Maar daarom zijn we niet eng of vreemd. We zijn juist normaal. Jullie zijn diegenen die voor ons eng zijn, en met grote regelmaat erg vreemd.

Wij leven gewoon op een ander niveau. Een denkniveau die jullie allemaal niet kunnen doorgronden. En ja we hebben soms wat vreemde gewoonten. Bijvoorbeeld, en dan vergelijk ik het maar weer even met Sheldon uit The Big Bang Theory, houden we er niet van om geknuffeld te woorden, of dat andere mensen op onze plek gaan zitten.

Maar dat is toch niet vreemd. Dat knuffelen is erg overschat. Het heeft weinig zin, en we zien vaak het nut er niet van in. Hetzelfde als mijn stoel. Let wel, het is mijn stoel, en niet die van jullie. Koop een eigen stoel, of ga gewoon ergens anders zitten.

Nogmaals, wij zijn niet eng, we begrijpen jullie vaak niet. Maar laten we eerlijk zijn, waarom zouden wij hoogbegaafden jullie überhaupt willen begrijpen. Jullie zijn zo menselijk, soms zo ontzettend dom.

Laat ons gewoon ons ding doen, doen jullie ook je eigen doen. En bedenk de volgende keer als jullie onze denkwijze eng vinden, of anders, dat wij degenen zijn die de grote ontdekkingen en uitvindingen doen in deze wereld. Zonder ons, was de mensheid nooit zo ver gekomen als ze nu is.

Hou van ons, maar laat ons, onszelf zijn.