Wanneer de lente aanbreekt, verschijnen de eerste knoppen en geleidelijk wordt alles groen en bloeiend, het jaar begint echt voor velen. Dan betekent het: erop uit met het tuinmeubilair en de frisse lucht in – vooral als de zon schijnt.

Voel jij hetzelfde? Zijn het terras en de tuin uw tweede woonkamer? Dan ben je niet de enige. Steeds meer mensen brengen hun vrije tijd buitenshuis door, bij voorkeur in hun eigen tuin. Daar zijn immers redenen voor. De meest voorkomende is: relax. Om dit te laten werken, moet de sfeer natuurlijk goed zijn.
Tuinmeubelen – hoge kwaliteit, hoog risico op beschadiging
De juiste sfeer mag tegenwoordig geen probleem meer zijn. De keuze aan tuinmeubelen – en bijpassende accessoires – is immers groter dan ooit. Ook de waarde van het aanbod neemt voortdurend toe. In veel tuinen hebben luxe ogende loungemeubels al lang de plastic tafels en stoelen van vroeger vervangen. De kwaliteit van het tuinmeubilair vergroot echter ook de mogelijke schade die u kunt oplopen als het ergste komt. Maar wat kan er eigenlijk gebeuren? En vooral: dekt uw verzekering de schade?
De meest voorkomende schade wordt veroorzaakt door diefstal, slecht weer en vandalisme. Als u echter van mening bent dat uw opstalverzekering automatisch al deze schade vergoedt, heeft u het mis. Waarschijnlijk toch. Omdat – zoals gebruikelijk is – zelfs bij tuinmeubelen, de vragen over de verzekeringsdekking niet kunnen worden beantwoord met een simpel “ja” of “nee”, maar eerder met “het hangt ervan af”.
Dit is wat de huishoudverzekering doet
Laten we eerst de diefstal nemen. Er moet onderscheid worden gemaakt tussen eenvoudige diefstal en inbraak. Inbraak is het geval wanneer iemand geweld (of een dubbele sleutel) moet gebruiken om uw bezittingen te krijgen. De indringer pleegt daarentegen een simpele diefstal als hij onbeveiligde objecten steelt. Belangrijk om te weten: Veel verzekeraars regelen alleen schade bij inbraak.
In de regel betekent dit voor uw tuinmeubilair: uw inboedelverzekering dekt de schade alleen als het meubilair is inbegrepen. Hiervoor is een afsluitbare tuinschuur voldoende. Maar andere bevestigingsmiddelen, bijvoorbeeld met een ketting en hangslot, zijn meestal voldoende.
Maar waar een regel is, zijn er uitzonderingen. Om er zeker van te zijn wat uw inboedelverzekering dekt, kunt u het beste uw documenten raadplegen of alle vragen rechtstreeks bij uw verzekeraar beantwoorden. Veel bedrijven bieden een zogenaamde dekkingsuitbreiding aan, die ook kan worden gebruikt om de eenvoudige diefstal van tuinmeubelen te beschermen. Dat is niet bepaald goedkoop. Maar vooral met de hoge kwaliteit van de huidige tuinapparatuur zou het de moeite waard moeten zijn. En wie wil zijn loungemeubilair of zelfs de zware houten zitgroep elke avond opbergen?
Wat gezegd is, geldt overigens niet alleen voor tuinmeubelen, maar ook voor al het andere dat op uw terrein verplaatsbaar is: parasols, tuingereedschap, decoratiespullen, mobiele verlichting, enz. Dit omvat ook wasgoed dat aan een lijn opdroogt.