Vakanties zijn een manier om een pauze te nemen van het werk, de wereld te zien en tijd door te brengen met vrienden en familie. Maar maakt vakantie echt gelukkig?

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat de grootste happiness-boost voortkomt uit het plannen van een vakantie, en niet de vakantie zelf. Na de zomer zakken de meeste mensen weer terug naar hun “normale” happiness niveau.

Denkt u dat een maand backpacken door Australië u gelukkiger maakt dan een overnachting in dat schattige Bed & Breakfast in Nederland? Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die langer op vakantie gaan, bij terugkomst niet per definitie gelukkiger zijn dan mensen die maar kort op vakantie gaan. Mensen die aangaven dat hun vakanties erg relaxed waren, hadden meer “post-vakantieplezier” dan degenen wiens vakantie stressvol of gewoontjes was.

Het gelukkige gevoel schijnt toe te nemen wanneer men een vakantie gaat plannen. Dus waarom begint u niet vast met het plannen van uw volgende trip? Doe onderzoek naar vakantiebestemmingen en dagdroom over uw vakantie. Wellicht heeft u meer baat bij twee korte goedkope vliegtickets voor een vakantie van een week, dan bij een lange vakantie van twee weken.

Een andere manier om dat gelukkige gevoel na een fijne vakantie te behouden, is regelmatig terug te denken aan uw reis. Lijst uw leukste vakantiefoto’s in en zet ze op uw bureau. Vertel de verhalen over uw vakantie – het herbeleven van uw ervaringen zal uw gelukkige gevoel ongetwijfeld verlengen.