Er zijn in feite twee manieren om een ​​gazon aan te leggen. Ten eerste de goedkopere, maar arbeidsintensievere manier van graven, rollen en zaaien, of de vaste methode met grasmat. Ik koos voor variant nummer 1, omdat ik op de een of andere manier moest vullen en rollen.

De stoep is weg, de zijbedden zijn weg, het Chinese riet is getransplanteerd en ook de hele betonnen fundering van de rand is weggehaald. Wat overblijft is een compacte grindwoestijn.

Om hieruit een gazon te kunnen maken, moet eerst de grond worden opgestapeld. Ik haal de grasmat uit het nieuwe tuinpad, uitgraving uit de putconstructie (zand-aarde mengsel) en de trampoline. Het zand uit de putschacht zorgt voor een directe opwaardering van de leemgrond en zorgt voor een betere graswortelgroei. En nu komt het leuke gedeelte. Ik heb een Einhell-grondschoffel gekocht en alles één keer goed gemengd. Het is verbazingwekkend wat zo’n kleine motor kan, maar kijk zelf maar. Ik heb ooit de camera laten draaien.

De tweede stap is niet langer leuk! De vloer moet nu worden gladgemaakt. Dat betekent trekken met houten latten en steeds weer de gehakte plukjes gras eruit halen. Vervolgens wordt alles met behulp van harken en tuinwalsen verdicht en zo ver mogelijk rechtgetrokken. Voor grotere spoelbakken vul ik potgrond uit de ijzerhandel.

Voor de derde stap zette ik snel de nieuwe gazonrand en legde ik de stenen op hun plaats, zodat ik geen onnodige gazonzaden verspilde.
Ik meng een turbo-doorzaaiproduct met een grote mix van sport- en spelgras en verdeel alles royaal over het nieuwe gebied. Vervolgens moet alles worden opgerold, anders wordt een groot deel van de zaden door de wind weggeblazen of door fladderende mannen opgegeten.
Voor een gezonde start strooi ik een meststof met langzame afgifte met de strooier. Ziet er vreemd uit, nietwaar?

De vierde en laatste stap is net zo cruciaal voor de oorlog als elke andere. Zorg ervoor dat uw toekomstige gazonpracht in de eerste levensweken altijd vochtig is. Idealiter zet u een gazonsproeier op, bevestigt u deze in de grond met U-beugels en laat u het gebied meerdere keren per dag beregenen met een beregeningscomputer.
Eindelijk een beetje voor / na vergelijking.
Zo zag het er twee maanden geleden uit:
Verander de tuin
En dus vanuit ongeveer dezelfde hoek
En nu zien we het gras groeien. Een nieuw gazon maken is niet zo moeilijk, toch?

Variant 2

Variant 2 is een stuk makkelijker maar is ook ietwat duurder. Hier ga je er vanuit dat je geen zin hebt om het gras te zien grtoeien van zaad tot een volwaardig gazon.
Fabrikanten van graszoden hebben dit al voor je gedaan, je hoeft de graszoden allen nog maar te bestellen.

Als de grasmatten er zijn haal je eventueel het stoepje eruit, egaal maken, en dan de graszoden leggen. Eventueel nog aanrollen en water geven, en dezelfde dag begin je al met kijken hoe hard het gras kan groeien.

Veel makkelijker toch?