In slechts 7 minuten bent u van Hotel side mare resort in Side een prachtig toeristisch stadje aan de kust van Turkije.

Misschien wordt het een of het ander een beetje geschokt omdat de stad al veel winkels heeft met nepkleding en voetbalshirts. Misschien wil de een of de ander dat, ik kan het zonder. Ook op knipperende LED-borden die me de happy hours vertellen. Er zijn van deze dingen in Side, maar er zijn ook de leuke hoekjes, met oude huizen en veel geschiedenis. Side heeft ook de naam “de stad van de kleine wegen”. Het is gelegen op een 1 km lang en 400 m breed schiereiland en alles is heel gemakkelijk te voet te bereiken.

Wil je jezelf onderdompelen in de geschiedenis van de 2e en 3e eeuw, maak dan een wandeling langs de stadsmuur en loop een stukje het dorp in. Hier vind je enkele relikwieën uit een lang vergeten tijd. Ik vind het gek om over stenen te lopen die duizenden jaren oud zijn en plotseling voor grote marmeren zuilen staan ​​die de lucht in stijgen. Ook het amfitheater met zo’n 25.000 zitplaatsen was indrukwekkend. Toegang kost 20 lira en laat het statief in je zak, want dat is daar verboden.

De Apollotemper is het symbool van de stad Side en staat direct achter de zee. Deze plek is het mooist bij zonsondergang wanneer de rode vuurbal door de pilaren van de tempel schijnt. Maar zelfs in de nacht van de volle maan komen hier een groot aantal koppels. Want als je op deze plek kust, blijf je voor altijd bij elkaar.

In Side vind je ongelooflijk veel restaurants. Voor de meesten staat een aardige ober die je wil overhalen om wat te gaan drinken. Helaas was ik maar een dag in Side en kon ik niet alle restaurants testen, maar deze zijn in mijn geheugen gebleven.

Dit restaurant maakt indruk met zijn locatie. Hier krijgen gasten hun cocktail of koffie direct aan zee. Ik hield ook erg van het gezegde op een poster naast de toegangspoort “Geen wifi – praat met je partner.” Anders zie je op elke hoek dat restaurants adverteren met wifi. Niet hier. Duimen omhoog!

Het is als een verborgen schat in een kleine zijstraat – Café Öga. Het menu voor de deur lijkt in het Zweeds te zijn. Naast het onlangs gerestaureerde stenen huis is een kleine binnenplaats met witte smeedijzeren stoelen met roze zitkussens. Zoals ik heb geleerd, doet de eigenaar alles zelf, van de worteltaart tot de Köttbullar.