In deze blogpost geven we je praktische tips voor het overwinteren van je tuinmeubelen en leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een beschermhoes.

Hoe u uw tuinmeubilair in de winter goed beschermt.

Op uw terras of in de tuin kunt u genieten van de laatste gouden herfstdagen. De avonden worden koeler en de dagen worden korter. Het duurt niet lang voordat de winter begint. Je hebt noch een garage, noch een tuinhuisje, er is geen ruimte in de kelder en je weet niet waar en hoe je je tuinmeubilair moet opbergen zodat je hem in het voorjaar zonder schade weer op kan zetten? Dan vind je bij ons handige tips om te overwinteren. We hebben alle belangrijke informatie voor u verzameld en uitgelegd hoe u uw tuinmeubilair in de winter goed kunt beschermen tegen vorst en vocht.
Veel tuinmeubelen kunnen gemakkelijk buiten overwinteren.

Een gebrek aan opslag of opslag is in principe geen groot probleem. De meeste tuinmeubelen kunnen zonder aarzelen buiten overwinterd worden. U moet de bekleding en zitkussens tijdens het koude seizoen echter altijd binnen houden, omdat ze niet bestand zijn tegen vocht en gaan schimmelen. Materialen zoals aluminium, roestvrij staal of polyrotan zijn robuust en kunnen gemakkelijk overwinteren. Alleen bepaalde meubelen hoeven opgewarmd te worden. Tuinstoelen en tafels van bijvoorbeeld gelakt hout mogen de winter niet buiten doorbrengen, omdat de lak bij vorst kan barsten. Ook besmetting met schimmels of plagen is mogelijk.
Robuuste teakhouten meubelen hoeven niet te worden opgeborgen.

Niet alle houten meubelen mogen in beschermde interieurs worden opgeborgen. Tuinmeubelen van bijvoorbeeld teak, robinia of lariks zijn zeer dicht gegroeid en bevatten veel olie, zodat er geen vocht kan binnendringen. Vanwege deze bijzondere eigenschappen wordt teak ook al eeuwenlang gebruikt in de scheepsbouw en overleeft het vocht en vorst. Door het weer wordt het hout echter ouder en verandert het gedeeltelijk van kleur, het meubilair wordt grijs. Degenen die last hebben van deze natuurlijke patina moeten na de winter hun houten meubelen verzorgen met een speciale olie.

Tuinmeubelen van metaal of kunststof roesten niet

Moderne aluminium of roestvrijstalen meubelen kunnen de hele winter buiten blijven staan ​​omdat ze niet roesten. Met kunststof beklede metalen meubelen blijven langer mooi als ze beschermd zijn tegen UV-straling, vocht en temperatuurschommelingen. Zorg er vooral bij smeedijzeren meubels voor dat de coating geen beschadigde delen heeft. Zelfs moderne kunststof meubelen, zoals polyrotan, zijn weerbestendig en zeer robuust. Door de kou kunnen er echter kleine scheurtjes ontstaan ​​waarin vuil kan blijven steken.

Onze aanbeveling voor u: gebruik een zeildoek of film

We raden ook aan om de meubels af te dekken met weerbestendige stoelen, banken en tafels, althans met een zeil of folie, om hun mooie uiterlijk op lange termijn te behouden en de levensduur te verlengen. De hoes beschermt niet alleen tegen vuil, maar ook tegen agressieve UV-straling, wat de levensduur van het materiaal aanzienlijk verlengt. Ondanks de beschermhoes moet er toch wat lucht op het meubilair komen. Ademende films zijn daarom bijzonder geschikt en verkrijgbaar in elke goed gevulde ijzerhandel of tuincentrum. Zorg er bij het bevestigen van de film – bijvoorbeeld met elastische banden, koorden of ritsen – voor dat er een opening op de vloer is voor ventilatie. Als er geen beschutting is, moet u de meubels ook op een zeildoek plaatsen, zodat de voeten van de tafels en stoelen droog blijven.

Belangrijk: let op de kwaliteit bij het kiezen van de beschermhoes

Een hoogwaardige hoes voor uw tuinmeubelen verlengt de levensduur en houdt de meubels langer mooi. Zorg er echter bij het kiezen van een zeildoek voor dat de kwaliteit en het materiaal goed zijn. De beschermkap moet bestand zijn tegen alle weersomstandigheden om betrouwbare bescherming te garanderen. Simpele dekzeilen zijn vaak niet ademend, wat kan leiden tot schimmelvlekken, schimmel of andere schade. Textielbekleding bestaat meestal uit meerdere lagen en is absoluut waterdicht en vuilafstotend. Beschermhoezen van polyesterweefsel zijn ook geschikt. De meeste zijn geïmpregneerd of hebben een PVC-coating. Als de winter voorbij is en u de hoezen niet meer zo vaak nodig heeft, kunt u ze gemakkelijk wassen en reinigen in de wasmachine. De vorm of grootte van de hoes speelt ook een rol en moet worden afgestemd op het meubilair.