Een ventilatiesysteem zorgt continu voor het juiste binnenklimaat. Om de volledige functionaliteit van het systeem permanent te garanderen, is regelmatige reiniging en onderhoud vereist. Ontdek waarom het reinigen van het ventilatiesysteem belangrijk is en hoe u dit binnen enkele minuten goed doet.

Gevolgen van een vuil ventilatiesysteem

Als het ventilatiesysteem niet regelmatig wordt schoongemaakt, is het mogelijk dat het niet meer volledig functioneert. Dit kan leiden tot verschillende problemen die zowel de gezondheid en het welzijn als de bouwstructuur aantasten. Vervuilde filters, ventilatoren of andere componenten van het systeem resulteren in een afname van de luchtvolumestroom, ook wel de luchtdoorvoer genoemd. De lagere luchtdoorvoer van het decentrale ventilatiesysteem kan tot een aantal gevolgen leiden die elkaar versterken.

Het eerste gevolg van de lage luchtvolumestroom is het onvoldoende verwijderen van de gebruikte lucht, waardoor het CO2-gehalte in de ruimtelucht toeneemt. Naast de CO2-concentratie verhoogt de onvoldoende luchtuitwisseling ook de luchtvochtigheid. Het ontvochtigen van het interieur is een van de belangrijkste taken van het ventilatiesysteem om het risico op condensatie op koude componenten te minimaliseren.

De demping van componenten moet over het algemeen worden voorkomen, daarom moet er vooral in de winter voor worden gezorgd dat de binnentemperatuur met maximaal vier graden Celsius wordt verlaagd. Hygiënische problemen kunnen ook optreden bij verhoogde luchtvochtigheid. Bevochtigde componenten van een ventilatiesysteem vormen een broedplaats voor sporen en schimmels in de lucht en kunnen zo bijdragen aan de vorming van schimmels.
Naast CO2 en vochtigheid kunnen vervuilende stoffen niet meer optimaal verwijderd worden door gebrek aan luchtuitwisseling in een vuil ventilatiesysteem. Lucht die permanent is verrijkt met verontreinigende stoffen, brengt ook de gezondheid in gevaar en kan leiden tot hoofdpijn, malaise en irriterende hoest. Een regelmatig schoongemaakt ventilatiesysteem voorkomt dat de ruimtelucht wordt verrijkt met vervuilende stoffen en zorgt continu voor schone lucht. Het is ook mogelijk dat de vervuiling door een vuile ventilatie-unit onnodig kan worden waargenomen. Een schoon ventilatiesysteem zorgt voor een optimaal binnenklimaat en beschermt de bewoners tegen vervuilende stoffen en hun gezondheidseffecten. De ventilatie schoonmaken is dus van essentieel belang voor een goed leefklimaat en veilig wonen.