Crowdfunding is het proces waarbij een onderneming of project wordt gefinancierd door kleine bedragen op te halen bij een groot aantal mensen.

Crowdfunding voor startups is een gangbare praktijk en wordt ook vaak gebruikt door uitvinders, ondernemers, muzikanten, filmmakers, artiesten en liefdadigheidsinstellingen.

Het begon in 1997 toen de Britse rockband Marillion de status quo uitdaagde.

Bij gebrek aan geld om hun Amerikaanse tournee te financieren, haalde de band $ 60.000 op bij fans – en creëerde daarbij de blauwdruk voor de crowdfundingsites van vandaag.

Op dat moment begonnen de poortwachters hun wurggreep te verliezen.

Met zo weinig bedrijfsmodellen kun je zonder kapitaal beginnen, crowdfunding bracht kansen en democratie in de financiering.1§

Daarna werd crowdfunding mainstream en floreerden online crowdfundingplatforms. Plots konden ondernemers en artiesten gewoon hun fans en klanten vragen om hun nieuwe ondernemingen te financieren.

Tegenwoordig wordt de meeste crowdfunding uitgevoerd via crowdfundingsites zoals Kickstarter of Kiva. Crowdfunders maken een pagina op een van deze sites, waar ze hun project of onderneming aan potentiële donateurs pitchen.

Vervolgens proberen ze bezoekers naar deze pagina te leiden met behulp van marketingtactieken zoals PR, pay-per-click-advertenties en socialemediamarketing.

Laten we een voorbeeld bekijken.

Pimax lanceerde een crowdfunding-campagne op Kickstarter voor “’s werelds eerste 8K VR-headset.”

Ze gebruikten de campagne om het product sneller op de markt te brengen en het product te verbeteren, op basis van feedback van fans en klanten.

Na de lancering haalde het bedrijf meer dan $ 4,2 miljoen op bij bijna 6.000 mensen.

Hoe werkt crowdfunding?

Er zijn veel soorten crowdfunding beschikbaar. Laten we vier van de belangrijkste bekijken.

1. Op beloning gebaseerde crowdfunding
Dit is een van de meest populaire vormen van crowdfunding en staat synoniem voor sites als Indiegogo en Kickstarter.

Op beloning gebaseerde crowdfunding is wanneer mensen geld verpanden in ruil voor een bepaald voordeel of pakket.

Neem Beeline.

Ze begonnen een crowdfundingcampagne op basis van beloningen op Kickstarter om geld in te zamelen voor hun nieuwe motornavigatiesysteem.

Ze boden een reeks beloningen in ruil voor verschillende bedragen, zoals:

$ 129 of meer: ​​één Beeline Moto-apparaat, één houder en een toekomstige korting.
$ 199 of meer: ​​een Beeline Moto-apparaat van gefreesd aluminium in beperkte oplage.
$ 229 of meer: ​​twee Beeline Moto-apparaten, twee mounts en twee exemplaren van de Beeline-app.

Door een scala aan beloningen aan te bieden, kunnen crowdfunders het bedrag dat ze kunnen inzamelen maximaliseren door een beroep te doen op alle niveaus van interesse.

Op aandelen gebaseerde crowdfunding

Dit is wanneer een investeerder een deel van het bedrijf ontvangt in ruil voor zijn investering. Op aandelen gebaseerde crowdfunding stelt mensen in staat mede-eigenaar te worden van het project of de onderneming, waarbij zowel de risico’s als de beloningen worden gedeeld.

De investeerder kan in de toekomst ook zijn aandeel in het bedrijf verkopen.

Crowdfundingsites zoals Crowdfunder, CircleUp en OurCrowd stellen bedrijven in staat samen te werken met hun investeerders.

Een goed voorbeeld is Dubuc Motors.

Dit elektrische sportwagenbedrijf heeft Crowdfunder gebruikt om meer dan $ 6 miljoen op te halen om hun activiteiten te laten groeien in ruil voor eigen vermogen.

3. Op donaties gebaseerde crowdfunding

Bij deze vorm van crowdfunding doneren supporters gratis geld zonder enige beloning of financiële prikkel.

4. Peer-to-peer-leningen

Peer-to-peer crowdfunding-sites zoals Lending Club en Prosper stellen mensen in staat om buiten de traditionele bankleningen om geld te lenen.

Het is ook geweldig voor geldschieters.

Degenen die bereid zijn het risico te nemen, kunnen gemakkelijk een portefeuille van leningen opbouwen die vaak hogere rentetarieven betalen dan banken.

Kiva is een van de bekendste peer-to-peer crowdfundingsites voor liefdadigheid. En het is erop gericht mensen in staat te stellen zichzelf uit de armoede te verheffen.