Zeefdruk is een van de zogenaamde stencildrukprocessen. Het sjabloon is gemaakt met een zeefdrukkader, een foto-emulsie en een UV-lichtbron. Tijdens het drukproces wordt de drukinkt met een rubberen lip door het open gaas van de zeef gedrukt, de zogenaamde rakel. De zeef is bedekt met een stof, die in verschillende variaties verkrijgbaar is. De UV-actieve diazokopielaag wordt met een coatingkanaal op dit weefsel aangebracht en vervolgens gedroogd. In de huidige staat is de kopieerlaag wateroplosbaar en hardt uit bij contact met UV-licht.
Het gewenste motief wordt met UV-ondoordringbare inkt in het negatief op een transparante foliefolie gedrukt. Deze filmfolie wordt vervolgens op de reeds gedroogde kopie-laag gefixeerd en voorkomt dat de bedekte gebieden tijdens het belichtingsproces in aanraking komen met UV-licht. Na het belichtingsproces is de kopielaag op alle punten die in contact zijn gekomen met UV-licht onoplosbaar in water en kan deze worden ontwikkeld.
Het ontwikkelingsproces in zeefdruk
Tijdens het ontwikkelingsproces worden de overdekte gebieden met water uitgespoeld. Dit kan alleen omdat de plaatsen waar geen UV-licht kwam, nog steeds in water oplosbaar zijn. Na het printproces wordt het substraat gefixeerd. Bij textieldruk loopt het printmateriaal gedurende circa 90 seconden door een doorstroomverwarmer op circa 160 ° C. Deze waarde varieert echter afhankelijk van de ondergrond en kleur. Andere drukinkten drogen bijvoorbeeld wanneer het oplosmiddelgehalte van de drukinkt verdampt.
Waarom zeefdruk?
Textiel, glas, keramiek, hout, papier, steen, … Als je het zeefdrukproces combineert met een geschikte drukinkt, kun je op vrijwel elk materiaal printen. Omdat er met relatief sterke druk en door een flexibele stof wordt geprint, is het ook mogelijk om te printen op oppervlakken die lichte oneffenheden hebben of niet vlak zijn. Dit is ideaal voor een breed scala aan relatiegeschenken, van aanstekers tot paraplu’s. Omdat er per drukproces maar één kleur wordt toegepast, moet je bij meerkleurendruk een bepaalde tijd wachten tot de kleur droog is voordat je verder kunt. Afhankelijk van de dikte van de weefsellaag kunnen verflagen van verschillende diktes worden aangebracht en daarmee een groter aantal varianten dan bij andere drukprocessen.
Toepassingen van zeefdruk
Textiel zoals t-shirts of een gepersonaliseerde handdoek, glas, keramiek, hout, papier, steen, … Als je het zeefdrukproces combineert met een geschikte drukinkt, kun je op vrijwel elk redelijk vlak materiaal printen. Omdat de flexibele stof het substraat omgeeft, is het ook mogelijk om te printen op oppervlakken die enigszins oneffen of niet vlak zijn. Dit is ideaal voor een breed scala aan relatiegeschenken, van aanstekers tot paraplu’s.
Bij meerkleurige zeefdruk moet een tussendroger doorgaans na elke geprinte kleur kort het oppervlak “flashen” (printertaal voor drogen) zodat de vorige kleur niet onder het volgende scherm blijft plakken. Afhankelijk van de dikte van de kopielaag en de fijnheid van de stof kunnen kleurlagen met verschillende diktes worden aangebracht, wat resulteert in een groter aantal varianten dan bij andere drukprocessen. Tegenwoordig is zeefdruk de meest voorkomende afwerkingsmethode, vooral bij textieldruk, en wordt onder andere gebruikt voor het bedrukken van katoenen tassen. De verschillende soorten textiel kunnen niet alleen in grote, maar ook in kleine oplagen worden bedrukt.