Op dit moment worden in Nederland en Duitsland ongeveer een miljoen kleine zonne-energiecentrales (PV-systemen) met een maximaal vermogen van 10 kilowatt op daken van woningen geïnstalleerd. Elke maand komen er gemiddeld 7.000 bij. Bijna alle dienen de zelfvoorziening van hun operators.
Voordat we in dit stuk verder vertellen over zonnepanelen, even een advies. Het is een goede mogelijkheid, die wel door een expert moet worden aan gelegd. Wij adviseren in dat geval IQ duurzame techniek. Een goede firma die u graag helpt om alle vragen te beantwoorden.
Als u ook een PV-systeem wilt kopen, lees dan vooraf in onze handleiding hoe u het PV-systeem moet bedienen.
Zonnepanelen kunnen nooit helemaal aan al uw behoeften voldoen. De zon schijnt immers niet de klok rond. Maar gemiddeld kan 25 procent worden voorzien van eigen zonne-energie. Het is niet nodig om gewoontes te veranderen. U kunt uw resterende elektriciteitsbehoefte dekken door elektriciteit aan te kopen bij het openbare net.
Het zonne-energiesysteem wekt meer elektriciteit op dan je nodig hebt, vooral ’s middags. Dit overschot kunt u aan het openbare elektriciteitsnet leveren en ofwel het teruglevertarief volgens het EEG gebruiken. Of u zoekt een directe koper voor uw elektriciteit en verkoopt deze. Het verkopen van de geleverde elektriciteit is belangrijk om het zonnestelsel te herfinancieren. Maar u hoeft dit niet te doen: u kunt de elektriciteit ook gratis voeden. Hierover moet u dan de netbeheerder informeren.
Verhoog uw eigen verbruik
U kunt uw eigen verbruik nog steeds verhogen. Een zogenaamde energiemanager helpt u hierbij. Het is een klein apparaatje dat het stroomverbruik aanpast aan de generatie. Energiemanagers worden nu standaard aangeboden door installateurs en verhogen hun eigen verbruik tot minimaal 30 procent.
Als u nog meer van uw eigen zonne-energie wilt gebruiken, moet u investeren in een batterijopslag. Hiermee kunt u uw eigen verbruik verdubbelen, zo niet verdrievoudigen. Met uw zonnestelsel kunt u doorgaans 60 tot 70 procent van uw elektriciteitsbehoefte dekken.
Accuopslag kost echter nog enkele duizenden euro’s. Verschillende ondersteuningsprogramma’s op staatsniveau en van lokale autoriteiten helpen de investeringskosten te verlagen.